1989'dan Hatırlanacak Setler

LEGO hakkında herşeyi yazabilirsiniz
Kullanıcı avatarı
Legolord
Üye

1989'dan Hatırlanacak Setler

Pzr Ağu 08, 2021 4:12 pm

80'li yılların ortalarından beri Space ve Castle setlerinde kademeli şekilde karşılaştığımız alt temalara alışmaya başlamışken bu sene çıkan Pirates setleri psikolojimiz altüst etmişti. Hem sevinçten ağlıyor, hemde üzüntüden kahroluyorduk. Karşımızdaki setlere bakınca müthiş bir heyecan ve coşku hissediyorduk, ama henüz ekonomik özgürlüğünü ilan edememiş bir genç olarak bu setlere bakıp bakıp sonra alamadan uzaklaşmak kadar yıkıcı bir tecrübe olamaz. Aynı senaryoyu Technic'te de yaşamak suretiyle bu senenin benim için allak bullak bir sene olduğunu söyleyebilirim. Bu yıkıma sebep olan setleri aşağıda görebilirsiniz:

Bir bakışta anlayabileceğiniz gibi 1489: Mobile Car Crane'i güzelliğinden dolayı hatırlıyor değilim. Tam tersi ben bu seti o dönemde çıkmış en yersiz ve çirkin set olarak hatırlıyorum. Uyumsuz boyutu, tekerleri, vinç ile kamyon kesiminin saçma sapan tasarımı gördüğüm günden beri aklımdan çıkmıyor. Maalesef iyi setler kadar bazen kötü setlerde insanın hatırında kalıyor. Kalmalıda, aynı hatayı tekrar etmemek için!

Resim

Muhteşem, muhteşem Fabuland temasındaki 3676: Cathy Cat's Fun Park'ı tabiiki şirin karakterleri ve renkli ortamı için hatırlıyorum. 80'lerde Lego Town halkı için bu tarz atraksiyonlar tasarlamadığı için standart sistem ile uyumlu olan lunapark bu iş için harika bir alternatifti. Fabuland karakterlerini de kostüm giymiş insanlar olarak düşünürsek oldu bitti işte.

Resim

Klasik şövalye ve kale setlerinden ayrı çıkan Forestmen setleri bize Robin Hood vari maceralar yaşamak için şans tanımıştı. Ama hep ağaç, hep orman nereye kadar değil mi? 6077-2: Forestmen's River Fortress ile sonunda Robin Hood ve arkadaşları da karizma bir kaleye sahip olmuşlardı. Bu seti hep görmeye alıştığımız kale yapısından farklı olmasıyla hatırlarım hep.

Resim

6235: Buried Treasure belki de göreceğiniz en küçük ve en şirini korsan setiydi. Bir maymun, bir korsan ve bir sandık hazine ancak bu kadar komik resmedilebilirdi. Daha kutusuna bakarken muzip maymunun elindeki kılıçla korsanı kızdırıp ortalığı karıştırdığına dair oyun planınızı hazırlamaya başlayabilirdiniz.

Resim

Alın size inanılmaz keyfili dakikalar yaşatacak küçük ama efsane bir set daha. 6257: Castaway's Raft bir sal üstünde mahsur kalmış korsanlar ve onların pes etmesini bekleyen bir köpekbalığından ibaretti. Salın basit ama son derece güzel tasarımı hiç bir zaman aklımdan çıkmadı

Resim

Pirates temasının her setimi güzel olur kardeşim. Evet, olur. İster küçük olsun ister büyük, tüm Pirates setleri mükemmele yakın bir güzellikteydi. Buna 6276: Eldorado Fortress da dahildi doğal olarak. Korsanlar, askerler, toplar, tüfekler derken Eldorado Fortress tam bir görsel şölendi. Castle temasındaki daha simetrik ve gri/siyah kalelerin tersine Eldorado Fortress göze hoş gelen daha canlı renklere sahipti. Bu ahengi bozacak tek bir şey vardı...

Resim

6285: Black Seas Barracuda! Gelmiş geçmiş en ... korsan gemisidir Black Seas Barracuda (Boşluğu istediğiniz gibi doldurabilirsiniz, benim aklıma en az on kelime geldi, aralarından seçemedim). Çok korsan gemisi geldi, çok korsan gemisi geçti. Hiçbiri onun kadar iz bırakmadı çocuklarda, gençlerde ve hatta yetişkinlerde. Taklit edilebilir, yeniden üretilebilir, hatta geliştirilip daha bi şekillendirilebilir, ama hiçbir şey orijinalinin yaşattığı heyecanı yaşatamaz.

Resim

En karizma Space Police temasının en karizma uzay gemisidir 6781: SP-Striker. Aslında daha büyük bir uzay gemisi ve uzay üssü (veya karakolu mu desek) vardı bu temada ama SP-Striker kesinlikle daha agresif bir görünüşe sahipti. Hemde bunu ışık ve ses siteminin kocaman pil kutusunu harika bir şekilde kamufle ederek başarmıştı.

Resim

Sizi daha Mercedes Zortos, Portos (yada adı herneyse) yokken bizim hayallerimizi süsleyen lisanssız Unimog seti le tanıştırayım: 8854: Power Crane. Henüz lisans konu değilken, form fonksiyonun önüne geçmemişken ve oynamak için app yerine ellerimizi kullandığımız dönemde bu set kesinlikle kraldı (aslında vezir diyelim, kral bir sonraki set için daha uygun sanki). Sette çamurluk yerine düz plateler kullanılmış olabilir. Kabul ediyorum, hiç estetik görünmüyorlar, hatta göze bile batıyorlar. Ama gözünüz biraz sağa doğru kaydırıp çarkları ve pneumatic pistonları gördüğünüzde aklınızda ne çamurluk kalacak ne de estetik. Beğenmediniz mi? E bu Lego, değiştirin geliştirin o zaman. Ama asla karalamaya kalkmayın.

Resim

Son setimiz ise Technic adına en yakışır setlerinden biri olan 8862: Backhoe Grader. Önde mekanik, arkada pneumatic bom fonksiyonları, aracın üzerindeki ayaklar ve direksiyon kontrolü ile fonksiyon çıtası artık en üst seviyeye dayanmıştı. Bugün bile o çıtaya yaklaşamayan bir ton Technic set çıkıyor. En azından şeker renkleri ve pürüzsüz estetikleri var değil mi?

Resim

Lego 1989 yılında Technic ve Pirates temalarında takdire şayan setler çıkartmış. Diğer temalarda da güzel setler var tabii ki, ancak özellikle Pirates'ın bu seneye damga vurduğu kesinlikle yadsınamaz. Bazen böyle bir tema geliyor, insanın başını alından alıp gidiyor. Bakalım bizi böyle etkileyen daha hangi temalarla karşılaşacağız ilerleyen yıllarda...

Dön LEGO

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir