Şu 3633: Motor Boat with Walter Walrus'a bakıpta bu setin sizin de içinizi ısıtmadığını söylemeyin bana, inanmam. Eğer öyleyse sizi bir Legosever olarak düşünmekte zorluk çekerim. Şu Mors arkadaşımızın kazağındaki çapa figürünün kompozisyon ile uyumu beni bitirdi. Bu set çıktığında ben 12 yaşındaydım ve Fabuland ile oynamak için çok "büyüktüm". Ah ah, şimdiki pişmanlığımı anlatmaya kelimeler yetmez.

Model Team'in ilk serisi beni gafil avlamıştı. O güne dek yalnızca küçük sarı adamları ve delikli Technic setleri bilen bizler adeta bir model araba güzelliğindeki 5540: Formula 1 Racer'ı ürün kataloğunda görünce dağılmıştık resmen (Yeni çıkan tüm setler öyle hemen gelmiyordu oyuncakçılara). Üstelik olay sadece görüntü değildi, direksiyon da çalışıyordu. Bugün çıkan setleri düşününce biraz eski yüzlü olmasına rağmen bu setin hala gideri olduğuna inanıyorum.

Formula 1 Racer bizi dağıttı demiştimya, 5580: Highway Rig bizi unufak etmiş, geriye hiçbirşey bırakmamıştı. Dilimiz tutulmuş, damağımız kurumuştu. Uzun süre kendimize gelememiştik. Amerikan filmlerinde görüp hayran olduğumuz tır karşımızdaydı. Harika tasarımıyla ve içerisindeki (bugün için basit) detaylarıyla System ve Technic'in mükemmel birleşimiydi. O zamanlar herşey için yeni bir parça icat edilmediği için set koltuğundan çamurluklarına kadar standart parçalarla yapılmıştı. Haliyle, stud sevmiyorsanız sizin için üzgünüm, bu setin tadına varamayacaksınız...

Bize ortaçağın her zaman kılıç ve kalkanların konuştuğu bir dönem olmadığını 6067: Guarded Inn göstermişti. O kadar şövalye ve kasaba halkı rahatlamak için elbet bir yere gidecekti. Görünüşte ufacıktı han ama çok hoş bir mimarisi vardı. Sadece gri kale duvarları arasında sıkışmış, kuytu köşe bir yapı değildi. Mavi kapısı ve kırmızı duvarları ile tüm gezginler için davetkar bir uğrak noktasıydı. Zaten bu set o kadar sevilmişti ki 2001 yılında en karizma set numarası "10000" ile yeniden üretilmişti.

Yazımın başında bahsetmiş olduğum modernleşme sürecini Castle temasında 6074: Black Falcon's Fortress'ta görmek mümkündü. Yeni çapraz duvarlar sayesinde surların mimarisi biraz daha estetik kazanmıştı. Bir diğer gelişim ise kale hayatıyla ilgiliydi. Bu sette de aynı Guarded Inn'deki gibi renkli duvarlarla küçük bir yaşam alanı oluşturularak sete ayrı bir hava verilmişti. 2021'de Creator temasında çıkan Medieval Castle adeta bu sete bir göndermeydi. Aslında bu benimde uzun zamandır aklımdaydı, yani eski setlere modern yaklaşımla bir bakış. Bence setin hem '86 versiyonu, hemde günümüz versiyonu ayrı bir güzel.

6301: Town Mini-Figures setindeki figürlerin yüzlerindeki gülümseme, boyları, aksesuarları falan önceki yıllardaki figürlerden çok farklı değildi, ama belki de bayan figürlerdeki modern saç parçası yüzünden, yada seçilen karakterlerin renkli renkli forma ve kıyafetleri sebebiyle ben bu seti hep modern ve keyifli bulmuşumdur. Şahsen figür setlerini hiç destek paketi olarak görmedim. Kurduğunuz kasaba ve şehirlere istediğiniz kadar büyük binalar, janjanlı arabalar koysanız da kaldırımlarda gezinen yayalar olmadığı sürece hayalet kasaba gibi görünecektir o görkemli şehriniz. Haliyle bu setler destek paketinden çok daha öte, her şehrin veya kasabanın can damarıdır.

Lego'nun klasik araba ve minibüs tasarımlarına aşinaysanız 6676: Mobile Command Unit'in önceki araçlardan ne kadar farklı olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz. Minibüs'ün ön tarafındaki ızgara bir merdiven parçası değil siyah üzerine beyaz baskılı bir parçaydı. Jantlar eski dönem kırmızı studlı veya yeni dönemdeki işlemeli jantlardan değil daha gerçeğe yakın beyaz studlı jantlardı. Üstelik çatı kesimi de bugün yollarda hep rastladığımız servis minibüsleri gibi yükseltilmişti. Bu özellikleri bu seti daha gerçeğe yaklaştırmış ve klasik Lego araçlarından farklı yapmıştı.

Hiç beklenmedik bir anda Lego Technic serisinde de tema olayına girmişti. Hemde mükemmel bir dizi set ile. Bunların içinde 8660: Arctic Rescue Unit benim için en unutulmaz setlerden biri oldu. Standart Technic fonksiyonların yanı sıra set ile gelen iki tane de Technic figür vardı. Üstelik temaya uygun olarak kayak takımı bile vardı. Technic figürler bugün bile çıkan bir çok figür bazlı oyuncaktan daha sağlam, daha stabil ve kesinlikle çok daha esnek bir yapıya sahipti. Lego bu konuda da kalitesini konuşturmuştu.

Yukarıda bahsemtiş olduğum yenilikçi Arctic Rescue Unit gibi setlerle birlikte alışılmış yapıda Technic setlerde olmuştu bu sene. Benim için 8849: Tractor dev tekerleri, renkli yapısı ve B modeli ile hep hatırlayacağım bir set olmuştu. Şahsen traktör modellemesinin hala gayet başarılı olduğunu düşünüyorum. B modelindeki Buggy ise yanlardaki gerçek üstü mavi egzozları ile tam bir şov aracıydı. Kulağa biraz eski kafalı gibi gelebilir ama ben bu tarz Technic setlerin cazibesinden kurtulabilmiş değilim. Gerçeği söylemek gerekirse pek de kurtulma heveslisi olduğumda söylenemez.

1980'lerdeki setlerin retro görünüşü beni pek rahatsız etmiyor. Studlı veya studsız her dönemin kendi güzelliği olduğunu düşünüyorum. Şansıma yıllar içersinde birbirinden çok farklı birçok seti birebir görme ve oynama fırsatım oldu. Hemen hemen hepsi birbirinden farklı dönemde çıkmış olsa da yanyana getirildiklerinde birbirlerinin havasını olumsuz etkilediklerini görmedim. Hatta tam tersi ortam tam bir görsel şölene dönüşüyordu. Ama korkarım bu durum özellikle araç tasarımlarında stud genişliğinin artmasıyla değişecek gibi. Merakla yeni setleri beklerken, ben bir yandan da klasik tarzda yeni MOC'lar yapmaya devam edeceğim. 4 stud çok yaşasın!